Подготовка на апартамент за пръскане на дървеници

Как да подготвим апартамент за пръскане на дървеници, това е темата, на която се спряха експертите на Превента ДДДД днес.

Как да защитите себе си и близките си, когато прилагате инсектициден препарат. Как да действате и след завършване на дезинсекцията.

И така, в апартамента ви са открити дървеници. Пред вас е дезинфекционно и трябва да се подготвите правилно. Нека анализираме процедурата в този случай:

Преди обработка

Изолация на лични предмети, козметика, храни и прибори

Премахваме или надеждно изолираме открито лежащи артикули, козметика, храна, съдове и лични вещи. Всичко, което остава отворено, след прилагане на инсектицидния агент, ще е покрито със слой от препарата за дървеници. В този случай ще трябва да го измиете, да го изхвърлите или да го оставите в дълга карантина, за да изчакате химията да се деактивира под въздействието на времето. За да избегнете това, приберете всички тези неща в херметически затворени торби, кутии, кашони или ги изнесете от апартамента (например на балкона или в общия коридор).

Бъдете внимателни и не допускайте да пренасяте заразени с дървеници неща в нова или друга стая!

Обработката се извършва в целия апартамент, което означава, че трябва да приготвите вещите у дома, както и всички части на апартамента, включително кухнята и банята.

Подготовка на апартамента

Избършете прашни места, разглобете натрупванията от вещи и предмети от бита. Всички места, където дървениците потенциално могат да избягат от обработката, да оцелеят и да се разпространят отново из стаята трябва да бъдат прегледани. Ако не знаете, къде да поставите нещата, опитайте се да ги разположите, така че приложеният репелент, против дървеници да може да ги покрие равномерно и да няма необработени области.

Подготовка на мебели

Разпределяме дивани, легла, сгъваеми столове и други меки мебели, доколкото е възможно, освобождавайки се от завивки и спално бельо. Премахваме вградените чекмеджета и контейнери за съхранение на вещи и ги плъзгаме навън (където е възможно). Всички предмети за спане, завивки, спално бельо прибира в кутиите за съхранение, вградени в мека мебел. Те, трябва да бъдат обработени или измити при температури над 50 градуса. Ако е възможно, преместваме спалните и меките мебели далеч от стените и други мебели, за да осигурим достъп на специалистите по обработката.

Шкафове, нощни шкафчета, други мебели за съхранение, проверяваме за наличие на дървеници или следи от жизнената им дейност. Когато се открият паразити, освобождаваме мебелите от нещата и ги подготвяме за пръскане срещу дървеници. С всичко, трябва да се работи по същия начин, както при подготовката на мебели за спалня – или измити (ако позволяват), или обработени. Шкафовете, в които не са открити следи от дървеници, не трябва да се обработват вътре и не е нужно да изваждате неща от тях.

Подготовка на жителите

Самото пръскане, трябва да се извършва при липса на домашни любимци и хора, които не са защитени със специални устройства за изолиране на дихателната система, очите, кожата на тялото от вредното въздействие на инсектициден препарат.

Ако в апартамента има аквариум с риби и не е възможно да се евакуират, е необходимо да се осигури херметичността на средата на аквариума от въздуха в помещенията. Покрийте горната част на аквариума с изолационен материал, изключете компресора или подайте въздух отвън или от необработена стая. Дори най-малкото проникване на инсектициден препарат в аквариума може да причини смъртта на рибите и другите обитатели.

По време на обработката

По време на обработката хората не трябва да са в апартамента без специална защита. По-добре е собственикът на апартамента да стои в общия коридор или на балкона, за да избегне евентуално отравяне с инсектициден препарат.

След обработка

Според медицинските изисквания, помещенията трябва да бъдат защитени след обработка в рамките на 24 часа. След това време е необходимо да се проведе час проветряване и след това мокро почистване. За мокро почистване малко количество сода бикарбонат се разрежда в топла вода. Полученият разтвор дезактивира нанесения препарат за дезинсекция от всякакви повърхности. Не бива, обаче да се опитвате да отмиете препарата срещу дървеници отвсякъде. Необходимо е да избършете и измиете само онези повърхности и места от стаята, които активно използвате в процеса на живота. Например повърхности на масата, центъра на стая, дръжки на вратите, мебели и др. Трудно достъпни места зад мебели, первази, интериорни части на мебели за спалня и др. трябва да се оставят покрити възможно най-дълго.

Смъртта на всички паразити не се случва моментално. Оценката на резултатите от обработката се извършва след месец. През това време всички яйца от дървеници, ще имат време да се излюпят и трябва да настъпи смъртта на появилите се ларви. Ако месец след лечението се отчете липсата на дървеници в съоръжението, то пръскането се смята за успешно. В противен случай е необходимо да започнете да планирате допълнителни мерки за борба с вредителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *